torstai 6. kesäkuuta 2013

Vihkiminen Teijon kirkossa

Ah, ihana Teijo!

Teijoon kiteytyvät kesä, auringonpaiste, luonto, vehreys, uiminen, meri, järvet, kauniit vanhat talot, historia, ulkoilu- ja urheilumahdollisuudet, retkeily, idyllisyys, kauneus, maaseutu ja kaiken sen kruunaa pienenpieni valkoinen Teijon kirkko, joka seisoo reippaana kukkulan laella kaikkien nähtävillä.

Moni tuntee Teijon Meri-Teijona, jollaiseksi paikkakunta on brändätty turisteille. Silloin kokonaisuuteen kuuluu myös naapurikylä Mathildedal. Talvella Teijolla voi lasketella ja hiihtää, kesällä voi nauttia luonnonpuiston reiteistä, uimapaikoista, golfista ja kalastuksesta. Brändäykselle on tosiaan syynsä!

Teijon kirkko <3

Teijon kirkko toisesta suunnasta.

Isäni on kotoisin Teijolta (kyllä, se taivutetaan Teijolta, eikä Teijosta) ja olen viettänyt näissä maisemissa polttavan kuumia lapsuudenkesiä. Muistot sieltä ovat todella idylliset. Kun halusin häidemme paikaksi jotain kaunista, on melko luonnollista, että näiden mielikuvien pohjalta aloin harkita Teijoa.

Olen käynyt Teijon kirkon sisällä vain kerran, ja sekin oli sanomalehden juttukeikalla. Silti kyseinen kirkko on jotenkin omituisen läheinen minulle. Ehkä se johtuu siitä, että rakkaan mummoni kodin seinillä oli useampi kuin yksi taulu Teijon kirkosta. Lisäksi kirkkoon liittyy tarinoita. Isäni ja tätini pääsivät siellä ripille. Kun setäni tuleva vaimo oli ensi kertaa näytillä anoppilassa vuonna -72, kirkko syttyi palamaan. Ikkunasta oli suora näkymä kirkolle. Kun miniä-ehdokas huomautti ensitöikseen, että kirkko palaa, mummoni (eli tuleva anoppi) oli ajatellut, että "onpas tuolla kummallinen huumorintaju". Noh, kyllä siinä sitten pian huomattiin, että kirkko palaa oikeasti :D

Maisema kirkolta. Etualalla nappitehdas, jossa mummoni oli töissä.

Kirkon on alun perin rakennuttanut ruukinpatruuna Robert Bremer kartanonsa naapuriin. Teijon kartanon ja kirkon välillä onkin vain noin 50 metriä matkaa. Bremerin kerrotaan olleen vähän höppänä. Hän ennusti tosissaan, että tulee vedenpaisumus. Kun näin ei käynytkään, hän rakennutti sen kunniaksi tai jonkinlaiseksi kiitokseksi siitä Teijon kirkon vuonna 1829. Kirkko on Suomen pienin kivikirkko.

Tutustu tästä Teijon kirkon sivuihin >>

Joki kartanon ja kirkon välillä.

Teijon kartano.

Kartano läheltä.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi14:04

    Kyl Teijo on ihana! t.onnekas joka asuu Teijolla :)

    VastaaPoista
  2. Ei voi muuta kuin olla samaa mieltä :)

    VastaaPoista